Daha fazla koda dalmadan önce Django'nun tarihini açıklamak için biraz zaman ayırmalıyız. Bunu geçtikten sonra kısayolları tamamen anlamanız için, işleri nasıl kısayolsuz yapacağınız üstünde tekrar duracağız. Django'nun neden yaratıldığını anlamak, Django'nun tarihini anlamaya ve nasıl çalıştığını anlamaya benzerdir.
Eğer bir süredir Web uygulamaları yapıyorsanız, daha önce verdiğimiz CGI örneği size tanıdık gelmiştir. Klasik web geliştiricisinin yolu şöyle bişeydir:
- Sıfırdan bir Web uygulaması yazımı.
- Sıfırdan başka bir Web uygulaması yazımı.
- İlk adımdaki uygulamanın ikinci adımdaki uygulamaya çok benzer olduğunun fark edilmesi.
- İkinci uygulama ile birinci uygulamanın kodlarının birbirine paylaştırılması.
- 2. ve 4. adımların bir çok kez tekrar edilmesi.
- Bir çatının (framework) var olduğunun keşfedilmesi.
İşte bu tam olarak Django'nun nasıl oluştuğudur.
Django, Lawrence Kansas USA içerisinde yer alan bir Web geliştirme ekibi tarafından, gerçek-dünya uygulamaları baz alınarak büyümüştür. 2003'ün 3. çeyreğinde, Lawrence Journal-World gazetesinde yazar olan Adrian Holovaty ve Simon Willison'un uygulamalarını geliştirmek için Python kullanmaya başladıklarında Django doğmuştur.
The World Online takımı bir kaç local haber sitesinin bakımından sorumluyken, yazarlıklarının sonlarında bir geliştirme ortamı yaratmayı başardılar. LJWorld.com, Lawrence.com ve KUsports.com dahil olmak üzere, gazetecilik (ve yönetim) özelliğinin istenmesi üzerine, tüm bir uygulama günler ve saatler içerisinde çok hızlı bir şekilde tamamlandı. Böylece, Simon ve Adrian zaman tasarrufu sağlayan Web geliştirme çatılarını ihtiyaçları olmadan da olsa yarattılar. Bu yetiştirme tarihi çok yakın olan projelerin yapılmasının ve bakımını tamamlamanın tek yoluydu.
2005 yazında, geliştirildikten sonra bir çok World Online sitesinin güçlendirildiği çatıyı, Jacob Kaplan-Moss'un da katıldığı takım tarafından açık kaynak kodlu bir yazılım olarak dağıtılma kararı alındı. Temmuz 2005'de, jazz gitaris Django Reinhardt'ın adından esinlenilerek Django ismiyle dağıtıldı.
Bundan bir kaç yıl sonra yani günümüzde Django; evrenin her bir tarafından 10 binlerce kullanıcısı ve katkıcısı olan iyi-kurulmuş bir açık kaynak projesi haline gelmiştir. Orijinal iki World Online geliştiricii ("Hayatın Yardımsever Dikdatörleri," Adrian ve Jacob) hâlâ çatının büyümesi için ana rehberi sağlamaktadır, fakat daha çok takım çalışması ile büyümektedir.
Django'nun tarihi iki püf noktayı açıklamak ile alakalıdır. Bunların ilki Django'nun "tatlı yerleri"dir. Çünkü Django bir haber ortamı olarak doğdu ve sağladığı özelliklerle (örneğin 6. Bölümde ele alacağımız yönetici bölümü gibi), Amazon.com, craiglist.com ve washingtonpost.com gibi veritabanından çalışan "içerik" siteleri için uygun bir hale geldi. Hemen karamsarlığa kapılmayın, çünkü Django özellikle küçük sitelerin de geliştirilmesi için de uygundur ve dinamik bir Web sitesi yapımı için efektiftir. (Diğer şeylerin efektif olmadığı durumlarda, özellikle ve efektif arasında bir fark vardır.)
Django'nun diğer bir püf noktası, açık kaynaklı yazılım camiası tarafından biçimlendiriliyor olmasıdır. Çünkü Django bir akademik örnek veya ticari bir projedense, geliştiricilerinin karşılaştığı ve karşılaşmaya devam ettikleri Web geliştirme problemlerinden, gerçek-dünya kodlarından çıkarılmıştır. Bunun getirdiği bir sonuç olarak, Django günlük işler baz alınarak geliştirilmiştir. Çatı bakıcıları ilgilerini, Django'yu; geliştiricinin zaman kazanması, yük altında uygulamalarını kolayca geliştirip bakımını yapmaları için harcamışlardır. Eğer başka bir durum yoksa, geliştiriciler kendi zamanlarını kullanıp, beklentilerini karşılayarak zevkle işlerini yapmaktadır. (Açıklamak gerekirse, kendi yaptıkları projelerini yeni proje üretmek için kullanmaktadırlar.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder